Abrazive

Cum poti economisi bani folosind discul abraziv corect

1. Introducere

V-ati gandit vreodata ce abraziv folositi pentru polizare si daca este adecvat aplicatiei? Daca exista ceva care ar putea sa va faca mai productivi?

 Dezvoltarea abrazivelor a crescut exponential in ultimele decenii. S-au observat rate de indepartare a materialului mai mari si o ergonomie mai buna in cursul testelor cu diferite  polizoare si discuri abrazive. Acest studiu prezinta corelatia dintre diferite tipuri de abrazive si productivitatea si ergonomia pe care le puteti obtine doar prin schimbarea discului abraziv folosit.

Pe deasupra , producatorii  incearca in continuu sa produca polizoare din ce in ce mai bune. Obiectivul prioncipal este productivitatea marita si o ergonomie mai buna prin reducerea vibratiilor si a disconfortului operatorului. In testele efectuate pe aplicatii reale s-a observat ca se pot realiza imbunatatiri majore in ambele domenii prin simpla schimbare a discului abraziv. Prin folosirea abrazivului potrivit pentru fiecare aplicatie, veti reusi sa cresteti productivitatea. Mai mult veti reduce riscul aparitiei sindromului mainilor albe si a altor boli profesionale (deficiente vasculare, boli ale muschilor si nervilor) la operatori. Toti producatorii sunt obligati prin lege sa minimizeze vibratiile din timpul utilizarii sculeleor electrice sau pneumatice. Acest lucru este prevazut inca din stadiul de design si verificat in teste standardizate. Insa testele standardizate nu pot acoperi toate aplicatiile posibile si de aceea nu vor releva vibratiile aparute in timpul oricarei aplicatii. Acest lucru este valabil in cazul tutor producatorilor de scule si este necesar pentru a putea face o comparatie obiectiva intre diferite scule. Totusi s-a observat ca in aplicatiile reale vibratiile pot fi minimizate iar productivitatea poate fi imbunatatita mai mult prin folosirea unui alt abraziv.

Multe companii duc o lupta constata pentru imbunatatirea eficientei produselor lor in acelasi timp uramrindu-se reducerea cheltuielilor. Aceasta escuatie nu este usor de rezolvat , in special daca nu exista informatii detaliate despre procesul in sine.

Pentru multi abrazivele arata la fel, dar nu lasati aparantele sa va insele. Va vom arat in cativa pasi cum puteti gasi abrazivul corect aplicatiei dumneavoastra pentru a realiza o economie de bani, a creste productivitatea multumind in acelasi timp si operatorii.

2. Cum iti dai seama de diferenta

Pentru a demonstra diferenta de productivitate si ergonomie s-au efectuat o serie de teste in care s-au masurat vibratiile si forta de apasare aoperatorului  comparandu-se in acelasi timp si rata de inepartare a materialului.

Testul in acest caz a fost efectuat cu un polizor de 2.1 kW cu o valoare decalarata a vibratiei  (valori pe 3 axe) de 4.8 m/s²  si o incertitudine de 1.4 m/s² conform ISO 28927-1.

Afectiunile cauzate de vibratii apar in timp si odata aparute sunt permanente. Corelatia intre riscul de dezvoltare a acestor afectiuni si expunerea la factorii cauzatori este descrisa in standardul ISO5349-1:2001 conform figurii 1.

A(8) reprezinta expunerea zilnica, ahv reprezinta valoarea declarata a vibratiilor sau vibratiile in timpului procesului de lucu, T reprezinta timpul efectiv in care tragaciul sculei este actionat iar T0 este timpul de lucru pe zi de 8 ore. O expunere zilnica sub than 2.5 m/s² reprezinta un risc redus de accidentare. Peste aceasta valoare riscul creste. In 2006, Uniunea Europeana a introdus standarde de regulare si control a expunerii la vibratii. Toti angajatorii din UE au datoria de controla si reduce expunerea la vibratii a angajatilor. Vibratiile zilnice permise trebuie sa fie sub 2.5 m/s² si nu au voie sa depaseasca niciodata 5 m/s².

Exista doua metode de a reducere expunerea la vibratii: folosirea unei scule care sa reduca vibratiile sau reducerea timpului efectiv de folosire a sculei. Exemple cu ce se poate face in acest sens in figura 2.

Din calcule se poate observa ca timpul de expunerea va fi fi de 1h 20min astfel incat polizorul sa dezvolte sub 2.5 m/s2 si aprox. 5h pentru a atinge valoarea mimita. O alta metoda ar fi sa gasim pe grafic vaoare vibratiei si astfel sa determinam care ar fi timpul de expunere la vibratii.

In testul urmator se urmaresc valorile vibratiilor, forta de apasare a operatorului si rata de indepartare a materialului in functie de discurile abrazive folosite. Pe masura ce obtinem valori noi ale vibratiilor putem recalcula timpul de expunere la care poate fi susus operatorul .

3. Rezultatele testelor

TEST 1: Disc de polizare traditional cu centrul depresat, calitate premium cu granule abrazive din oxid de aluminiu. Media rezultatelor obtinute de la 3 operatori.

Zonele intunecate arata ca materialul s-a incalzit foarte mult in timpul polizarii. Observam ca valoarea vibratiilor este aproximativ la fel ca cea decalarata 4.8+1.4 = 6.2 m/s2), deci avem aceeasi expunere ca in calculele ISO.

Observam ca valoarea vibratiilor este aproximativ la fel ca cea decalarata 4.8+1.4 = 6.2 m/s2), deci avem aceeasi expunere ca in calculele ISO.


TEST 2: Disc de polizare traditional cu centrul depresat, calitate premium cu granule abrazive din oxid de aluminiu. Media rezultatelor obtinute de la 3 operatori.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este test2.png

Aici observam ca materialul s-a incazit mai putin si suprafata rezultata este mai fina.

In acest caz operatorul poate folosi polizorul aproximativ 3 ore dupa cum rezulta din grafic, datorita discului abraziv diferit. In acest caz abrazivul reduce expunerea la vibratii a operatorului si ii permite sa lucreze un timp mai indelungat pana la atingerea limitei din standardul ISO. Dar in combinatie cu productivitatea marita, operatia va fi finalizata mai repede deci rezulta o expunere si mai mica la vibratii.


TEST 3: Disc fibra vulcanica su granule ceramice. Media rezultatelor obtinute de la 3 operatori.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este test3.png

Suprafata  rezultata este foarte fina si plata, caldura dezvoltata este foarte redusa si nu exista decolorarea materialului prelucrat.

In acest caz nivelul vibratiilor este mai scazut decat alorile declarate si operatorul poate lucra aproape 8 ore pana va ajunge la limita de expunere. DOar prin folosrirea acestui abraziv. Deci in acest caz operatorul poate lucra de 6 ori mai mult timp decat cel mentionat in standardul ISO. De vreme ce utilizatorul poate termina mai repede operatia si la o calitate mai buna, expunerea la vibratii va fi si mai mica. O adevarata situatie win-win!

4. Imbunatatirile depind de abrazive

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este tabel.png

Se observa clar ca avem o imbunatatire a ratei de indepartare a materialului cand schimbam tipul abrazivului folosit. De asemenea si vibratiile scad precum si forta de apasara aplicata de operator. Asta inseamana productivitate mai mare si o ergonomie imbunatatita a muncii operatorului. NU doar ca forta de apasare si vibratiile scad, dar productivitate marita reduce suplimentar timpul de expunerea a operatorului la vibratii. Pe intreaga durata a zilei de lucru operatorul va fi mai odihnit si va fi in stare sa mentina ritmul de productivitatela nivelul solicitat, mentinand si calitate constanta.

Producatorii de scule au responsabilitate de a proiecta si construi scule cu neveluri cat mai scazute de vibratii. Sculele sunt testate conform standardului ISO 28927 si valorile declarate sunt exprimate in raport cu acest standard. Standardul ISO permite utilizatorilor sa compare sculele obiectiv stiind ca au fost testate in aceleasi conditii, permitand fiecarui client sa aleaga sculele cu cele mai mici valori ale vibratiilor.

Testele evidentiaza si responsabilitatea de care trebuie dat dovada cand se face achizitia sculelor si consumabilelor pentru polizare si cat de importanta este selectia tipului corect de abrazive tinand cont si de calitate nu doar de pret.

5. Concluzii

Expunerea la vibratii variaza mult in functie de discurile abrazive folosite. Asigurandu-ne ca folosim abrazivul optim pentru fiecare aplicatie putem reduce expunerea la vibratii concomitent cu imbunatatirea productivitatii pe aplicatii specifice.

Evaluati fiecare aplicatie de polizare si efectuati teste cu scule si discuri abrazive diferite pentru a determina solutia optima care va va imbunatati productivitatea si ergonomia de lucru a operatorului. Lucrul acesta se poate face usor prin teste de indepartare a materialului. Cereti pararea operatorului, de obicei ei stiu foarte bine ce ii ajuta in munca lor zilnica si cu ce lucreaza mai eficient si mai confortabil.

Bibliografie: Abrasives Whitepaper 2017 – Atlas Copco


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *